Yıllık izin haklarını belirleme süreci, çalışanın o iş yerindeki kıdemine ve bu kıdeme göre İş Kanunu’nun nasıl bir çerçeve çizdiğine göre değişir. Dolayısıyla 11 ay çalışan işçilerin izin süresi, bu doğrultuda ele alınır. Özellikle ilgili süre için bir izin tanımlaması yapılıp yapılmayacağı merak edilen hususlardan biridir. Bu noktada HRplan, yazılım içinde yıllık izin süresi hesaplama aracı sunarak soru işaretlerinizi anında giderir.
İş Kanunu’nun çizdiği çerçeveye uygun hareket eden HRplan, insan kaynakları alanındaki şu gibi artılarıyla ön plandadır:
Uzun süren hesaplama işlemleri yerine direkt yazılım üzerinden sonuç sunar.
İzinlerin planlı bir şekilde takip edilmesini sağlar.
İzin talebi geldiğinde o anda diğer gelen taleplerle karşılaştırma yapma imkanı vardır. Bu sayede daha iyi bir yönetim süreci söz konusudur.
Yıllık izin hakları HRplan ile güvende!
Çalışanların kıdemlerine ve diğer durumlara göre sahip olduğu hakları HRplan’de görebilirsiniz. Bu doğrultuda plan yapmanızı, düzenli bir şekilde İK yönetimi gerçekleştirmenizi destekler. HRplan ile yıllık izin haklarını yönetmek şu açılardan avantajlıdır:
HRplan ile yıllık izin süreleri sürekli günceldir. Bu kapsamda kalan gün sayısı gibi noktaları anlık görüntüleme imkanı vardır.
Personeller de kalan izin sürelerini görmek için sisteme giriş yapabilir.
Personel ve İK yöneticileri arasında iletişimi güçlendiren bu sistem içinde, onaylanmama gibi durumlar şeffaflıkla aktarılır.
İzin süreçlerinde profesyonel tutum!
İzin süreçlerinin manuel olarak gerçekleştiği durumlarda hatalar ve iletişimsizlik gibi noktalar fazladır. Bu doğrultuda kişilerle daha iyi iletişime geçebilmek ve doğru hesaplamalar yapabilmek için HRplan şu faydaları sunar:
Yıllık izin hesaplama için başlangıç ve bitiş tarihlerinin girilmesi yeterlidir. Bu tarih aralıkları, çalışanın kıdemini ve hak kazandığı izin gün sayısını gösterir.
Çalışanların elden belge iletmek yerine tamamen dijital ortamdan talepte bulunması, işletmenin yeniliklere açık olduğunun bir göstergesidir.
İzin süreçlerinde yönetici ve personel arasında iletişim güçlüdür. Yazılım sayesinde profesyonel bir iletişim kurabilmek mümkündür.
Yıllık izin taleplerini detaylı bir şekilde alın!
Çalışanların insan kaynaklarına ilettiği izin talepleri, özellikle fiziksel dosyalarla gerçekleştiğinde detaylı bilgiler ekli olmayabilir. Bu durum insan kaynaklarının izin onaylama süreçlerinin uzamasına yol açabilir. Bu noktada HRplan ile şu farklılıklar öne çıkar:
Çalışana ait temel bilgiler sistemde eksiksiz bir şekilde kayıtlıdır. Dolayısıyla bir çalışan izin talebi gönderdiğinde ona ait tüm bilgileri görüntüleme imkanı vardır.
Yıllık izin talepleri sistem üzerinden iletildiğinde, talebin ne zaman iletildiğini görebilirsiniz. Bu sayede gelen talepleri belirli bir sıraya göre alırsınız. Fiziksel ortamdaki gibi listeleme yapmanıza gerek yoktur.
Onay sürecinin tamamlanması hızlı bir şekilde gerçekleştiği için çalışan ve iş yeri mağduriyeti söz konusu olmaz.
Değişikliklerden anında haberdar olun!
İzin süreçlerini yönetmek, birçok açıdan dikkatli olmayı gerektirir. Özellikle manuel şekilde gerçekleşen süreçler için daha fazla inceleme yapılmalıdır. Bu noktada HRplan, tamamen yazılım hizmeti ile bir yol izlediği için şu avantajı sunar:
İzin sürelerinin değişimi ya da kalan izin günü sayısı gibi tüm güncellemeleri görüntüleyebilirsiniz.
Gerektiği durumlarda personel iletişim numarasına tek tıkla ulaşabilirsiniz.
Birden fazla personelin çakıştığı izin günlerini önceden görebilirsiniz.
HRplan’i şimdi deneyin!
HRplan’in sunduğu fırsatları deneyerek insan kaynakları alanında ilerleme kaydedebilirsiniz. Bu noktada 30 gün ücretsiz deneme fırsatı sunar. Bu deneme sürecinde yazılımı yakından tanıyarak sonuç odaklı adımlar atabilirsiniz.
İK profesyonellerinin rahatlıkla kullanabileceği HRplan, personel ve yöneticiler arasında köprü görevi görür. Bu yönüyle tüm süreçlerin iyi bir iletişimle gerçekleşmesini destekler.
Sıkça Sorulan Sorular
11 ay çalışan işçilerin izin süresi ne olur?
Yıllık izin kullanmak için iş yerinde en az 1 yıl (12 ay) çalışmak gerekir. Ancak bu şekilde 14 gün izin hakkı tanımlanır. Dolayısıyla 11 ay çalışmış olan personelin yıllık izni yoktur.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre yıllık izin süreleri neye göre belirlenir?
Kanun kapsamında yıllık izin sürelerinin hesaplanabilmesi için bir kişinin aynı iş yerinde en az 1 yıl boyunca çalışmış olması gerekir. Ardından 1-6 yıl arası çalışanlar için tanımlanmış olan 14 gün yıllık izin hakkını alabilir. 6-15 yıl ise 20 gün yıllık izin hakkı vardı. 15 yıldan sonra bu izin süresi 26 gün olur.
50 yaşından büyük çalışanın yıllık izni kaç gündür?
İş Kanunu kapsamında çalışan 50 yaşında ya da bu yaştan büyükse 20 günden az izin verilemez. Dolayısıyla en az 20 gün izinli olması söz konusudur. Elbette bu izin yine 1 yılın ardından, çalışan kıdem aldığında, ona tanımlanır.
Kamu çalışanları için yıllık izin süreleri nedir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. maddesine göre kamu çalışanları, 1 yıl ve 10 yıl (10. yıl dahil) kıdemli olmaları durumunda 20 gün yıllık izin kullanabilir. 10 yıldan sonra ise bu süre 30 gün şeklindedir.