2025 Yılında Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücrete yapılan zam ne olacak? Enflasyon oranları, alım gücü, yatırım planları, gelecek kaygıları derken gündemlerimiz değişti. Beyaz yakalar, özel eğitim kurumlarındaki anlaşmalı öğretmenler, kamu işçileri, kuryeler, özel güvenlikler, mağaza ve hizmet sektörü çalışanları, sözleşmeli sağlık çalışanları… 17.002 TL. olan asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa bu yaşam standartlarımıza nasıl yansır diye hesaplamalar yapıyoruz. 

22.252 TL, 24.652 TL gibi gibi tahminler söz konusu olsa da ana soru: Yetecek mi? 23-27 Aralık tarihleri arasında toplanması beklenen komisyondan ne karar çıkacağı beklenirken işçi ve işverenler arasındaki kimi zam ihtimalleri şöyle:

. %20: 20.402-TL

. %25: 21.252-TL

. %30: 22.102-TL

. %40: 23.802-TL

. %45: 24.652-TL

. %50: 25.503-TL

Atalay’dan Açıklama

Şimdiye dek 3 kez toplanmasına karşın, komisyonun bir ücret açıklaması yapmaması üzerine,

Türk-İş Başkanı Ergün ATALAY, %45 enflasyon artışı ve ayrıca %20 refah artışı ile toplamda 29.583 TL’den daha düşük bir ücret teklifine imza atmayacaklarını ifade etti. Elbette sadece emeğe değer biçmek yetmiyor, kira artış oranları, yaşam ve eğitim giderleri hepsi biçilecek değerde rol oynuyor.

Geçen yıl 17.002 TL olarak belirlenen asgari ücretin bugünkü alım gücü 11.000 TL olarak hesaplanıyor. Bu hesap, gerçekleşecek zammın ardından devam etmesi muhtemel erimenin yaşanması korkusunu da beraberinde getiriyor. Asgari ücret artışı düşük gelirli kesimlerin alım gücünü artırırken arz tarafında kısıtlamalar ve üretim kapasitesindeki zorluklar artan talebin karşılanmamasında ve fiyatların daha yükselmesine yol açabilir mi? Bu soru da kafaları kurcalıyor. Yüzdelik dilimi yüksek bir zam, kimi iş yerlerinde, çalışanların işten çıkarılmasının önünü açar mı? Asgari ücretteki bu yükseliş kıdemlilerin maaşlarında da benzeri oranda bir artışın yapılmasını gerektirdiğinde bu durum özellikle KOBİ’ler açısından zorlayıcı olmaz mı?

Toplumsal Etkiler

Söz konusu zam özellikle beyaz yakalı kesim açısından merakla bekleniyor çünkü bu kesim son yıllarda yaşam tarzında en sert değişikliği deneyimleyenler arasında. Lüks tüketim algısı günden güne değişirken, tatil yapmak, yurt dışına çıkmak gibi eskiden üzerinde düşünmeleri gerekmeden sahip oldukları pek çok rutin giderek erişilmesi zor hale geliyor.

Ancak enflasyon oranında frene bir nebze olsun basılmış olması kara bulutları biraz olsun dağıtıyor. Belki de 2025’teki ücret zammı 1 yılın sonunda, çok daha az değer kaybedecek ve çalışanlar yaşam masraflarını biraz daha rahat sırtlayabilecek. 

Çalışan Kaybetme Riski

Şirketlerin farklı pozisyonlarında çalışan kişilere yapılacak zamlar da ayrı bir tartışma konusu. Bu dönemde beklediği zammı alamayan nitelikli çalışanlar işten ayrılacaklar ve yeni alınacak kişilerin yetiştirilme süreci belki de pek çok işveren için daha masraflı olacak. Bunu göz önünde bulundurarak şirketlerin çalışanlarını koruma politikası gütme ve eğer açıklanacak asgari ücret oranı geçim maliyetlerini karşılayamayacak durumda ise makul bir artış yapma gibi yaklaşımlara sahip olmaları önem arz edecek. 

Asgari ücret beklentileri çalışanların son günlerdeki gündemini belirlerken şu soruyu da beraberinde getiriyor, zamların yaşamımızın en önemli konusu olmayacağı yarınlara daha çok var mı?

KOBİ'ler için İzin Zimmet ve Masraf Yönetim Yazılımı.
KOBİ'ler için İzin Zimmet ve Masraf Yönetim Yazılımı.
KOBİ'ler için İzin Zimmet ve Masraf Yönetim Yazılımı.
English