İş Görüşmesinde Sorulan Sorular Nelerdir?
Bir iş görüşmesine girince hazırlıksız yakalanmaktan, karşımıza çıkacak sorulara cevap verememekten endişe duyarız. Bu nedenle iş mülakatlarında genellikle sorulan sorulara ve verilebilecek ideal cevaplara göz atmakta fayda var. İş görüşmeleri yalnızca kendimizi tanıtmaktan ibaret değildir. Sadece hedeflerimizi anlatmak yerine şirketin hedeflerine ne gibi katkılarda bulunabileceğimizi anlatmamız görüşmenin daha verimli geçmesini sağlayabilir. Buna benzer olarak, bütün yapabildiğimiz şirkete dair edindiğimiz bildiklerimizden bahsetmek olmamalı. Şirkete dair kapsamlı bir araştırma yaptığımızı belli etmenin yanı sıra kendi yetkinliklerimizden de somut örneklerle güçlendirerek bahsetmek etkili bir iş görüşmesi sağlayacaktır.
Tanıtım ve Tanımlama
Öncelikle klasik mülakat sorularından biri olan “Bize kendinden bahsedebilir misin? “ gibi sorularla kendimizi tanıtmamız istenir. Bu soruda şimdiye kadarki kariyerimize genel bir bakış sunmaktan öteye gitmememiz ancak sonunda daha detaylı bilgi isteyip istemediklerini sormamız uygun olacaktır. Genellikle güçlü ve zayıf yanlarımızın da tanımlanması istenir. Zayıflıklarımızın farkında olmamız ve bunları geliştirmek adına stratejilerimizin olduğunu bilmeleri pozitiflik katacaktır. Bu sayede hem öz güvenimiz hem de öz eleştirimiz ölçülmüş olur. Yalnızca öne çıkan becerilerimiz değil, boş zaman aktivitelerimiz bile şirket kültürüne uyumlu olup olmadığımıza dair bilgi edinmek adına sorulabilir.
Hedefler
“Kendinizi 5 sene sonra nerede görüyorsunuz?” sorusu ile aslında orta vadeli tüm hedeflerimizden genel olarak bahsetmemiz istenir. Hedef sorularında bize belirtilen zaman aralığı oldukça önemlidir. Örneğin yakın zaman hedeflerimize dair ilk 3 ay içerisinde şirkete ne gibi katkılarda bulunabileceğimiz, şirketten neler talep edebileceğimiz bizlere sorulabilir veya direkt geniş zaman olarak şirketin hedeflerine verebileceğimiz katkı da sorulabilir. Bu gibi soruların aynı mülakatta bizlere sorulduğunu varsayalım, hepsine benzer cevaplar vermek hedef çeşitliliğimizi yansıtma açısından doğru olmayacaktır. Bizlere en uzun vadeli hedefimizi sormak istediklerinde ise hayalimizdeki işi sorarlar ve bu iş görüşmelerindeki en kilit sorulardan birisidir. Hayalimizdeki iş için geçireceğimiz tüm aşamalar göz önünde tutulur ve bu aşamalar arasında başvurduğumuz işin önemini vurgulamak bu soruyu etkili bir şekilde cevaplamamızı sağlayacaktır.
Sebepler
Genellikle adaylar sebep sorularını akıcı bir şekilde cevaplamakta zorlanmaktadır. Örneğin “Neden diğer adaylar arasından seni seçmeliyiz?” sorusu yalnızca yapabildiklerimizi öğrenmek istemez. Çoğunlukta olmayan ancak bizde olan özellikleri öğrenmek ister. Bu nedenle başvurulan işe dair ayırıcı özelliklerimizi tespit etmek yardımcı olacaktır. Buna benzer olarak “Bu işi/ pozisyonu neden istiyorsun?” gibi sorularla da karşılaşabiliriz. Bu tarz sorularda genelde ne kadar istekli olduğumuzdan mı, işin ilgi çekici yanlarından mı yoksa yine kendi hedef ve yeteneklerimizden mi bahsedeceğimize dair karar vermekte, aradaki dengeyi tutturmakta zorlanabiliriz. İşe dair heyecanımızı belli ederek maaş, unvan gibi konulara değinmek yerine işle ilgili bilgimizi belli eden birkaç sebep sunmak doğru olacaktır.
Beklentiler
Çalışacak olduğumuz yöneticiden veya iş yerinden neler beklediğimiz sorulabilir. İşe dair maaş beklentimiz de direkt olarak sorulabilir. Kendi değerimizi bilmemiz ve maaş beklentimizin işe göre ideal bir aralıkta olması gerekir.
Tavırlar
Bize bir müşteri veya iş arkadaşıyla yaşadığımız son tartışma ve bu tartışmadaki tavrımız sorulabilir. Daha önce hiç kimseyle sorun yaşamamış gibi davranmaktansa samimi bir şekilde neden tartışmaya girdiğimizi, motivasyonumuzun ne olduğunu mantıklı sebeplerle açıklamamız doğru olacaktır. Tartışmanın karşı tarafında bulunan kişinin de tartışma hakkındaki düşüncelerini, motivasyonunu hatta belki haklı yanlarını da yalın ve akıcı ve bir dille aktarmamız doğru olacaktır. Çünkü içerisinde bulunduğumuz tartışmalara objektif bakabildiğimizi ve karşımızdaki kişiyle empati kurabildiğimizi göstermiş oluruz. Aynı zamanda en son neye itiraz ettiğimiz gibi sorulara da yer verilerek memnuniyetsizlik yaşayabildiğimiz konular ve bu konular karşısındaki tavırlarımız öğrenilir.
Bizim Sorabileceğimiz Sorular
Nitelikli sorular sormak firmaya ve işe dair bilgimizi göstermenin en efektif yollarından biridir. Firmanın değerlerini, fırsatlarını, zorluklarını veya işimizle ilgili etkileşimde bulunacağımız kişileri sorabiliriz.
Mülakat hazırlığında çeşitli sorular karşısında ne gibi cevaplar vermemiz gerektiğini biliyor olmalı ve aynı zamanda bu bilgilerimizi ezberlemişçesine sunmak yerine samimi ve akıcı bir şekilde kendimizi ifade edebilmeliyiz. Görüşmelerde iyi izlenimler yaratabilmek adına vaktinde gelmeye, dürüst olmaya, akıcı konuşmaya, ilgili olmaya ve öz güvenli durmaya özen göstermeliyiz.